Varför rottweiler?

Ja, den frågan får jag ibland. Varför valde du att skaffa rottweiler? En lite lustig fråga egentligen, då det ju ungefär är som att fråga varför du valde att sätta på dig den där tröjan. Svaret är förstås för att jag gillar rasen och jag tycker att den passar mig. Men trots det så är det ändå en ganska bra fråga, för ska man skaffa hund så är det precis den frågan man ska ställa sig: varför ska jag skaffa just den här rasen? Har man inget bra svar på den frågan, eller kanske flera dåliga svar, så bör man definitivt tänka om i sitt rasval.

Vad kan då räknas som dåliga svar? ”För att den är fin” är ett typiskt dålig svar då det sällan är en bra idé att gå efter utseende när man väljer hundras. Det finns massor av fina hundar som jag inte skulle kunna ha, för de passar helt enkelt inte mitt liv. Som border collie till exempel, det är en ras som jag har tyckt om sedan jag var liten, men eftersom jag inte har något intresse av att hålla på med vallning så är jag inte rätt person att ha en border collie.

Och, jag vet, det finns många som har border collie utan att valla, men då går man emot vad rasen är avlad för. Visst kan man avla fram border collies som saknar de starka vallanlagen, men varför det egentligen? Varför ska vi ändra på hundarna när det finns så många andra raser som passar. Varför ska vi sträva efter att skapa sällskapsvarianter av alla raser, som nöjer sig med promenader runt kvarteret. Bara så att alla människor ska ha rätten att skaffa sig alla raser?

Det är ett dåligt argument om du frågar mig, och dessutom är det väldigt svårt att helt och hållet ta bort de starta instinkterna som finns i en ras som avlats för ett specifikt ändamål i generationers generationer. Vallbeteendet kommer förmodligen att lysa igenom på ett eller annat sätt, och skapar då en hund som i grund och botten inte mår bra eftersom den inte får syssla med det den är gjord för, det som varje nerv i kroppen tycker är det mest naturliga att göra.

Kolla förresten in den här coola videon med vallhundar som skapar konstverk!

Men åter till frågan: varför rottweiler? Det är en ras som antingen är älskad eller hatad, som kräver sin ägare men som samtidigt har haft ett oförtjänt dåligt rykte. Jag valde rasen för att jag ville ha en robust och aktiv hund som tycker om att träna och som samtidigt har ett hjärta av guld och älskar sin familj. Helt enkelt en hund som hänger med på det mesta, från skogspromenader till bruksträning.

Det är väldigt noga att man tänker igenom vad man vill göra med sin hund så att man hittar en ras som passar ens intressen, aktivitetsnivå och personlighet. Och det är jätteviktigt att man är ärlig. Vill man inte hålla på med pälsvård så ska man inte skaffa sig en pälshund bara för att den har andra bra egenskaper. Det finns mer än 300 raser och varianter på dessa bara i Sverige, så det finns garanterat någon som passar.

Sedan vill jag också tillägga att utseendet förstås är viktigt. Det är klart att man vill ha en hund som man tycker är fin, men om det enbart är utseendet man går på så är man fel ute. Det är mycket som ska stämma för att man ska trivas ihop, så låt det ta tid att hitta den rätta rasen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *