Är rottweilern en kamphund?

Rottweilern är en ras som man antingen älskar eller hatar. Så brukar det vara i alla fall, och anledningen till det är att rasen har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Många är rädda för den och tror att den är en köttätande best som inte gör skillnad på en stek och en chihuahua. Riktigt så är det förstås inte. Men med det sagt så är alla hundar rovdjur, och det är mest vi människor som har en idé om att våra hundar ska vilja leka och umgås med alla andra hundar, oavsett ras och storlek. Vissa hundar klarar detta, andra inte. Det har egentligen inte så mycket med ras att göra.

Att valpar leker är en självklarhet, precis som att vargungar, lejonungar, kattungar, björnungar och andra djurungar leker. Leken har en funktion för djuren, och det är att förbereda dem för att exempelvis kunna jaga, försvara sitt territorium, och så vidare. De slåss helt enkelt, fast lekfullt. De övar. När djuren blir större försvinner behovet och lusten att leka och ersätts med annat.

Även om tamhundar är långt mycket mer barnsliga (för att de har avlats så) än vilda djur så är det ändå ett faktum att många vuxna hundar inte får ut något av att leka och umgås med främmande hundar. Tänk dig själv att du skulle vara tvungen att hälsa på och leka tafatt med alla människor du möter på gatan. Det är ju faktiskt ungefär den förväntningen som många har på sina hundar, och det är ganska egoistiskt att tänka så, även om man kanske tänker att man gör det för hundens skull.

Så tänk nu bort det där med att alla hundar vill och ska kunna leka och umgås, för det är inte sant. Och även om hundarna kanske vill leka så är det inte alla gånger det är optimalt att en större hund leker med en mindre hund. Trots att hunden menar väl så kan den faktiskt oavsiktligt skada den lilla hunden, som är mycket skörare och kan gå sönder av en brottningsmatch med en bjässe. En hund är en hund, och alla hundar är individer. Vissa gillar andra hundar, andra gör det inte.

Det är alltid människans fel
En av anledningarna till att just rottweiler har fått ett dåligt rykte är för att fel personer dras till rasen. Jag pratar om sådana som vill ha en hund för att den ser tuff ut, och de vill gärna att den ska verka farlig också så att de kan gå runt på gatorna och känna sig respekterade, så de tränar kanske hunden till att skälla, eller i värsta fall behandlar den illa så att den ska bli ”tuff och hårdhudad”.

Schäfern var den första rasen som råkade ut för detta, sedan blev det dobermann och rottweiler. Nu är det pitbull, amstaff och liknande hundar som får bära det hundhuvudet. De här är raser som kräver sin ägare, och då menar jag inte nödvändigtvis en fast hand (många gånger tvärtom), utan en ägare som vet vad den har i kopplet och som kan uppfostra sin hund till en sund individ, och undvika situationer som har en tendens att spåra ur.

Så, nej, rottweilern är inte en kamphund. Den har aldrig (seriöst) avlats för detta och den älskar inte att attackera människor och djur. Pitbull och liknande är ju raser som faktiskt har en bakgrund i att ha använts i hundkamp (och gör tyvärr fortfarande, illegalt), men inte heller de är kamphundar. Den seriösa aveln har för länge sedan valt en annan linje. Det är när hundarna hamnar i händerna på fel människor som tragedierna uppstår, och det är både en tragedi för den som blir utsatt och för hunden i fråga som inte får en chans till ett lyckligt liv.

En reaktion på “Är rottweilern en kamphund?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *